W tym roku - przy wyjątkowo pięknej pogodzie - o palmę pierwszeństwa rywalizowało trzynastu wykonawców. Były to grupy śpiewacze, chóry, kapele i soliści. Piosenką, tańcem i barwnymi strojami podbijali serca jurorów a przede wszystkim publiczności, rywalizując o najwyższe trofea - „Łużyckie Skrzypce”. Festiwalowe szranki uroczyście otworzył burmistrz Lubania Arkadiusz Słowiński, życząc wszystkim powodzenia.
Na scenie zaprezentowało się trzynastu uczestników – LUBANIACY, LUBAŃSKIE ZŁOTE NUTKI, ECHO BUKOWINY z Lubania, GOŚCISZOWIANKI z Gościszowa, LASOWIANIE z Pieńska, CISOWIANKI z Henrykowa, ŁUŻYCZANKI z Pobiednej, JARZĘBINA z Zawidowa, POLNE KWIATY z Zaręby, KAPELA HERBUTÓW z Osiecznicy, CHABRY z Kwieciszowic i RYBNICZANKI z Rybnicy. Dodatkową atrakcją festiwalu, na którą wszyscy rokrocznie czekają, były konkursy kulinarne na najlepsze wyroby pierogowe i pierogopodobne, potrawy ziemniaczane oraz nalewki domowe. Na specjalnie ustawionych stołach prezentowane były specjały przygotowane według bardzo starych, pomału zapominanych już receptur. Jury - pod przewodnictwem byłej dyrektor lubańskiego muzeum a też i etnografa Bożeny Adamczyk-Pogorzelec, w skład którego wchodzili również – sekretarz UM Lubań Marzena Różańska, naczelnik Wydziału Infrastruktury UM Lubań Elżbieta Sindrewicz, były dyrektor MDK ale przede wszystkim pomysłodawca festiwalu FolkArt Kazimierz Kiljan i radny RM Lubań Mieczysław Iwanow – po burzliwej dyskusji dokonało wyboru najlepszych wykonawców jak też najsmaczniejszych potraw i nalewek. Wszyscy prezentujący się na scenie zasługiwali na słowa uznania ale festiwalowa formuła ma swoje zasady. Należało spośród świetnych wybrać tych najlepszych i nagrodzić ich najwyższymi trofeami.
I. miejsce i Złote Łużyckie Skrzypce otrzymał zespół GOŚCISZOWIANKI z Gościszowa, II. lokata i Srebrne Łużyckie Skrzypce przypadły w udziale LASOWIANOM z Pieńska, zaś III. i Brązowe Łużyckie Skrzypce KAPELI HERBUTÓW z Osiecznicy. Przyznano również wyróżnienie zespołowi ŁUŻYCZANKI z Pobiednej. Bardzo trudnym zadaniem było również wybranie najlepszych wyrobów pierogowych i ziemniaczanych. Komisja ostatecznie postanowiła przyznać w tej kategorii I. miejsce zespołowi CISOWIANKI za wyjątkowe pierogi z bobem, zaś JARZĘBINIE z Zawidowa wyróżnienie za te specjały jedne z jabłkiem a drugie z soczewicą. Za najlepszą nalewkę domową uznano „sosnówkę” przygotowaną przez RYBNICZANKI z Rybnicy. Barwna impreza zgromadziła liczną widownię, która gustuje w niepowtarzalnym klimacie folkloru i smakach tradycyjnej kuchni. Nawet deszcz nie przeszkodził w organizacji tego barwnego widowiska.
Z dnia: 2013-08-07, Przypisany do: Nr 15(470)